Το blog μας

Η σημασία της κατάλληλης επιλογής υλικών για εργασίες θερμομόνωσης

Ημερομηνία : 20/03/2020
Η σημασία της κατάλληλης επιλογής υλικών για εργασίες θερμομόνωσης

Η σωστή θερμομόνωση μιας κατασκευής, εκτός από την επιλογή του κατάλληλου συνεργείου, προϋποθέτει επίσης την επιλογή ποιοτικών και κατάλληλων, ανά περίπτωση, υλικών. Τα κατάλληλα υλικά θερμομόνωσης, σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του συνεργείου εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για μία αποτελεσματική μόνωση, που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Ας δούμε μερικά από τα υλικά που μπορείτε να αξιοποιήσετε για τη θερμομόνωση του κτιρίου σας, ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

 

Πετροβάμβακας : ιδανικός για θερμομόνωση, ηχομόνωση και πυροπροστασία

Ο πετροβάμβακας είναι ένα ινώδες μονωτικό υλικό, που χρησιμοποιείται στις οικοδομές αλλά και σε τεχνικές εφαρμογές. Αποτελείται από ίνες οξειδίου πυριτίου - αλουμινίου και έχει θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες. Αν και οι ίνες αυτές καθαυτές είναι αγωγοί της θερμότητας, ο συνδυασμός τους στον πετροβάμβακα περιέχει τόσο μεγάλο ποσοστό ελεύθερου χώρου (αέρα) που ακόμη και όταν συμπιέζονται σε ρολά ή σε πλάκες, ο πετροβάμβακας έχει εξαιρετικές μονωτικές ιδιότητες. Είναι άκαυστος και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασία μέχρι 1000 °C. Λόγω της ιδιότητάς του αυτής, ο πετροβάμβακας χρησιμοποιείται σε διατάξεις πυροπροστασίας.

 

Εξηλασμένη / Διογκωμένη πολυστερίνη : δύο διαφορετικά υλικά για τη θερμομόνωση του κτιρίου σας

Η εξηλασμένη πολυστερίνη (XPS - Extruded polystyrene) είναι ελαφρύ, θερμομονωτικό υλικό με βάση την πολυστερίνη. Παράγεται σε πλάκες με την μέθοδο της εξέλασης και έχει μονωτικές ιδιότητες, λόγω της παγίδευσης αερίου σε κλειστές κυψελίδες. Ένα κύριο χαρακτηριστικό της, είναι οι κλειστοί πόροι και η μειωμένη απορρόφηση νερού, κάτι που κάνει την εξηλασμένη πολυστερίνη κατάλληλη για εφαρμογές σε υψηλή υγρασία.

 

Από την άλλη πλευρά, η Διογκωμένη πολυστερίνη (EPS - Expanded polystyrene), γνωστή στην Ελλάδα και σαν φελιζόλ, είναι ένα ελαφρύ, θερμομονωτικό υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην οικοδομή και σε άλλες εφαρμογές. Παράγεται από κόκκους πολυστυρολίου, οι οποίοι είναι θερμοπλαστικοί. Με τη διόγκωσή τους, οι κόκκοι μεγαλώνουν και γίνονται σφαιρίδια, τα οποία διογκώνονται περισσότερο και κολλούν μεταξύ τους. Η διογκωμένη πολυστερίνη παράγεται σε μεγάλα μπλοκ, τα οποία κόβονται σε πλάκες, ή από καλούπια, απευθείας στη μορφή του καλουπιού, όπως κιβώτια, δίσκοι για σπορόφυτα κα.

 

Ασφαλτόπανο : ένα εξαιρετικό υλικό για εφαρμογές στεγανοποίησης

Το ασφαλτόπανο είναι ένας τάπητας ασφαλτικών υλών που χρησιμοποιείται στις κατασκευές για τη στεγανοποίησή τους. Στην ουσία είναι ένα σύνολο ασφαλτικού μίγματος, πλαστικών ή καουτσούκ σε συνδυασμό με πολυεστέρα ή γυαλί για οπλισμό. Για την προστασία του από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες, τη μηχανική και τη στατική καταπόνηση η άνω επιφάνειά του καλύπτεται με ειδικές ορυκτές ψηφίδες διαφόρων χρωματισμών, φιλμ αλουμινίου, χαλαζιακή άμμο και άλλα υλικά ανάλογα με τις απαιτήσεις της κατασκευής και της χρήσης του. Η εφαρμογή του γίνεται με θερμοκόλληση (φλόγιστρο).

 

Το ασφαλτόπανο είναι από τις αξιόπιστες λύσεις στον τομέα της υγρομόνωσης, αρκεί η εφαρμογή του να γίνει με επιμέλεια από εξειδικευμένα συνεργεία στο χώρο της μόνωσης.

 

Χάρη στην πολυετή εμπειρία μας στο αντικείμενο της μόνωσης, είμαστε σε θέση να σας συμβουλεύσουμε για τις ιδιότητες και την κατάλληλη χρήση του κάθε μονωτικού υλικού, καθώς και να σας προτείνουμε ολοκληρωμένες λύσεις, που βασίζονται σε προϊόντα από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές της αγοράς.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.